Hoe breng je hedendaagse sfeer aan in een schoolgebouw waarin de tijd lijkt te hebben stil gestaan?

In de gangen van een middelbare school in het Vlaamse Geel heerst rust. Af en toe onderbroken door geroezemoes van leerlingen, dichtslaande deuren of een schoolbel die klinkt.

Om de week worden leerlingen vanaf het derde middelbaar op school verwacht. De lagere en middelbare scholen in België zijn ook na de kerstvakantie (2020) open.

Zodra de leerlingen in het lokaal zitten, is goed te zien hoe sfeervol de gangen zijn. Daar sieren oude tegels de vloer waarop veel leerlingen hun voetstappen hebben gezet. De grote ramen bieden zicht op de naastgelegen straat en zorgen voor voldoende daglicht.

Nu kunnen we goed zien hoe de ontmoetingsplekken zijn ingericht. Hier en daar staan treinbanken zijdelings tegen de wand opgesteld met een tafeltje ertussen.

Door twee treinbanken met de rugleuningen tegen elkaar aan te zetten, kunnen zowel aan de ene als aan de andere kant leerlingen plaatsnemen. Het voordeel van losse treinbanken t.o.v. een dubbele treinbank is dat de enkele exemplaren eenvoudiger te verplaatsen zijn. De dubbele treinbank is twee keer zo breed en behoeft dus veel meer ruimte. Let dus óók op de toegang tot het gebouw wanneer je je klant adviseert.

Terug naar de treinbanken in de gang. De zitting is gestoffeerd in een donkere kleur, met als accent een lichtgele citroentint in de rugleuning. Een multicolour uitvoering adviseren we bijvoorbeeld om afwisseling en kleur aan te brengen. In scholen merken we steeds meer dat leerkrachten en docenten een kleurrijke werkomgeving weten te waarderen. Informeer hier of neem een kijkje in de online catalogus. Hierin hebben we per stofgroep verschillende materialen opgenomen, bijv. Harlow (stofgroep 2).

In het Belgische Geel heeft de school een aangrenzend nieuw gebouwd deel als aula ingericht. Ook hier heeft je Belgische collega gekozen om de zwarte en gele kleur terug te laten komen in het meubilair. Diverse ADX Ziteilanden staan er opgesteld en ook hier komen identieke treinbanken terug die we eerder op de gangen zagen.

Het aantal ziteilanden is groot. Door de redelijk compacte maatvoering kunnen er met gemak een vijftal achter elkaar staan. Tussen de opgestelde tafels en stoelen blijft er zodoende nog loopruimte over. Op de ziteilanden is meer dan voldoende plek voor de leerlingen. Wij zijn het erover eens. Deze sfeer smaakt toch naar meer?